Fyn VANDRETUR

VANDRETUR PÅ NORDFYN

TØRRESØ til FLYVESANDET t/r

17 km t/r
Vandretur langs den nordfynske Kattegatkyst, fra Fuglsang ved Tørresø Strand til Flyvesandet på spidsen af Agernæs.

Én-dagstur: 17 km
(2 x 8,5 km)

Rigtig god fornøjelse
Mange vandrehilsner fra Anne Sofie – Odenseguidepaaeventyr.dk

BARNDOMMENS STRAND HOS MORMOR OG MORFAR

Mangen en sommerdag har jeg tilbragt i mine morforældres sommerhus ved Fuglsang, på den nordfynske kyst. Måske er det derfor at netop Kattegats bølger har en særlig plads i mit hjerte. Aldrig, aldrig vil jeg glemme lyden af de blide skvulp i strandkanten, eller bruset når det blæste op.

Mormor og morfars sommerhus eksisterer ikke længere. Det er for længst erstattet af et nyt moderne et af slagsen. Minderne vil jeg imidlertid altid gemme i mit hjerte, og jeg elsker at vandre på den nordfynske kyst.

RUTEN FRA FUGLSANG TIL FLYVESANDET t/r = 17 km
Træerne langs det sidste stykke vej til Fuglsang var ganske små da jeg var barn.
Det er sandelig ikke kun mig, der er vokset!

KLAR, PARAT, START

Bag stranddiget ved Fuglsang ligger et stort grønt område. Det er et fantastisk sted til picnic og afslapning. Der findes også fine shelters hvis man har lyst til at overnatte. Da jeg var barn havde Hakon og Else en lille slikbod, som vi børn ofte besøgte. I dag er der kun en tom plet, dér hvor vi tidligere kunne forsyne os med skønne rustne søm og billige ispinde.

Vores tur er en én-dagstur, vi parkerer bilen og er klar til at gå.

DE VIGTIGE DIGER

Noget af det første der springer i øjnene ved den nordfynske Kattegatkyst, er diget. Det beskytter de store bagvedliggende (sommerhus-)områder fra katastrofale ødelæggelser når stormene raser, og vandet æder af stranden.

Diget er opført, i en næsten ubrudt linje, på den 12 kilometer lange kyststrækning fra stranden herregården Egebjerggård i vest, til den tidligere drengekoloni ved Hofmansgave Strand i øst.

Behovet for af standse erosionen skyldes, at kysten er en tilbagetrækningskyst; altså et område, hvor istiden har efterladt Nordfyn som et lavtliggende terræn, i fare for gentagne oversvømmelser.

Når Kattegat viser tænder forvandler de dejlige strande sig til frådende arnesteder for store ødelæggelser. Derfor blev der i 1940’erne, som beskæftigelsesarbejde, etableret høfder hele vejen fra Egebjerggård til Enebærodde (cirka 13 km). Da kysterosionen stadig fortsatte, dog i mindre grad, supplerede man i 1990’erne flere steder med bølgebrydere, parallelt med vandkanten. (du kan læse meget mere om kystsikringen hér)

HYGGELIGE SOMMERHUSE, NYE OG GAMLE

De fleste steder langs kysten lå der i midten af 1940’erne en enkelt række med små fritidshuse. Fuglsang er et af disse ‘gamle’ steder, dog er flere af de oprindelige sommerhuse revet ned, og erstattet af nye.

I slutningen af 1960erne begyndte sommerhuskulturen at buldre løs. Den smalle perlerække af fritidshuse fik vokseværk, og udgør i dag et af Fyns største og mest populære sommerhusområder.

SOMMERHUSENE SLUTTER
– DIGET FORTSÆTTER

Vi går mod vest. Nogle strækninger går vi på stranden, andre steder på diget. Sommetider må vi gå på grusvejen mellem sommerhusene. Det er lidt forskelligt fra sted til sted, hvordan diget og sommerhusene ligger i forhold til hinanden. Nogen egentlig rute er der ikke, men retningen er “vest”, og vi holder os hele tiden så tæt på vandet som muligt.

Efterhånden som vi kommer længere væk fra Fuglsang, tynder det mere og mere ud i sommerhusene. Flere steder ligger der ‘kun’ en enkelt række ved vandet, akkurat som i de gamle dage.

Tre kilometer fra Fuglsang når vi til kystens sidste sommerhus.
Diget fortsætter et stykke videre frem, og vi går med!

DEN STILLE VANDRING

Pludselig er vi i “Ingenmandsland”… uden sommerhuse og næsten uden andre mennesker. Det er som at træde ind i en ny smuk verden.

Da vi er fremme ved “Haveskoven”, der omkrandser godset Egebjerggård, er det slut med den anlagte cementsti på diget. Vi har nu to muligheder: enten kan vi 1) gå på grusvejen langs skoven, i læ bag diget. Eller, 2) slå ind på digets trampesti, hvorfra vi har god udsigt over vandet og baglandet. Ret beset kan vi også gå ved vandet. Og hoppe fra sten til sten.

Vi smutter ned og tjekker, men kun for at tage en hurtig dukkert inden turen går videre. Sandbunden er fin, men det meste af stranden og diget er gemt under et tykt og bølgefast lag af store marksten.

INDSIGT TIL EGEBJERGGÅRD

Herregården Egebjerggård ligger og putter sig for enden af en 300 meter lang rydning i “Haveskoven”.
Der er adgang forbudt, men det kan sagtens nydes på afstand.

Godset kan føre sin historie som hovedgård tilbage til 1650.
Før den tid havde stedet flere hundrede år på bagen som avlsgård til det nærliggende gods Kørup, der siden 2005 ejes af Thor Stadil.

Egebjerggård blev i 1963 købt af Herning-fabrikanten Mads Eg Damgaard, Egetæppers ejer og grundlægger. Efter hans død i 1999 overgik herregården til familiefonden.
Hovedbygningen bruges i forbindelse med kurser og repræsentative formål. Skovene dyrkes som skovbrug, og der arrangeres en del jagter.

MELLEM MARK OG STRAND

Da vi har passeret skovområdet ved Egebjerggård kommer vi ud på et stykke med marker, der drænes ved hjælp af afvandingskanaler.

Da vi gik turen i august 2018, var marken fyldt med gyldne zittauerløg. Sæsonens første løg høstes i juli, hvorefter der høstes løbende til sent på efteråret. For at sikre den bedste og mest naturlige holdbarhed ligger løgene typisk 2-3 uger på markerne og modner.

Vi går en god kilometers penge langs marken, der i 2018 var fyldt med løg, og i 2020 var et bølgende tæppe af langhåret byg.
Hvad mon der skal dyrkes i 2021?

DET SMUKKESTE ‘EFEUTRÆ”

Et imponerende træ, svøbt i tæt efeu, byder os velkommen til det næste skovområde. Det er helt skulpturelt!

Vi følger grusvejen, der drejer lidt væk fra stranden og ind mellem træer og krat.

Så snart stien, efter få hundrede meter, igen tager retning af vandet skal vi være på vagt! Vi må ikke misse Nordfyns allersmukkeste søjlehal med de slanke elefantgrå bøgetræer, der ligger på vores højre side. Helt ud til vandet. Dér SKAL vi ind…og vi krydser målrettede ind over den lave, sparsomme bevoksning i skovbunden.

DEN GAMLE HERRES SØJLESKOV

Jeg elsker at gå i denne majestætiske søjlehal, bestående af de sølvgrå bøgestammer.

Dette sted skal og må opleves, det er helt igennem “BETAGENDE SMUKT

De næsten 150 år gamle træer strækker sig mod himlen i Agernæs Storskov, der ejes af godset Egebjerggaard.
Bøgene er over 50 meter høje, og står helt ud til den lille skrænt langs stranden.

“DEN GAMLE HERRES SKOV”

Ak-ja, og så var hele herligheden ved at forsvinde i 2007, hvor ‘søjlebøgene’ var hugstmodne og dermed lig med indtjening. Mange af kæmperne faldt som led i godsets skovdrift, og man varslede at de resterende træer ville være væk inden for en kortere årerække….

De står der heldigvis endnu, de slanke bøge ved salten nordenstrand!

  • Vi har nu gået omkring 6 kilometer, og brugt en god time på turen
  • HUSK snacks, – dette er et oplagt sted til en lille pause.
  • Vores tur fortsætter til Flyvesandet på spidsen af Agernæs, – så langt vi kan komme, før vi vender og går retur til Fuglsang.
  • Hvis du ikke har tid og lyst til at gå hele ‘vores’ tur, så giv dig selv den gave at opleve “Den Gamle Herres Skov” før den (måske) forsvinder…
  • Kryds, sammen med mig, fingre for at bøgene får lov at stå til de segner af ælde.

Vi hopper ned ad skrænten og går videre på stranden.

FLYVESANDET – FYNS NORDLIGSTE PUNKT

Tidligere fløj sandet omkring og dannede bløde sandklitter.
I dag er meget af Flyvesandet tilvokset med græs og marehalm, så sandfygningen er delvis standset. Der er også bemærkelsesværdigt mange sten på det første stykke vi møder. Det er heller ikke hér der bades mest!

Flyvesandet er ikke et sommerhusområde. Til gengæld er der en campingplads og dejlige græsområder med blomster og finurlige småbakker.

Der er også en fin toiletbygning, til forbipasserende og brugere af området.
(Hvis det regner, og det gjorde det temmelig pludseligt og vældigt heftigt på vores ene tur, så er toiletbygningens halvtag alletiders at søge ly under)

CAMPING OG INTERNATIONALT FUGLERESERVAT

Vi runder spidsen af Agernæs ved at følge vejen rundt om Flyvesandets campingplads. Der en helt unik stemning over dette flade land og man fornemmer straks, trods badene strandgæster i Kattegats bølger, at naturen for enden af Agernæs er helt speciel.

Lige ud for campingpladsen ligger nemlig det store internationalt vigtige fugleområde “Nærå Strand” og “Agernæs Flak”.
Nærå Strand er et stort nor med et areal på knap 5 km2, og Agernæs Flak er det flade vand, der ligger umiddelbart nord for.
Rundt om Nærå Strand er der smalle rørskove og strandenge, et sandt eldorado for masser af kystfugle.

Vi følger skiltet, der peger os ind til et fugletårn hvorfra vi har et flot overblik over det store fuglereservat.

Fra tårnet har vi udsigt over Agernæs Flak og den nordlige del af Nærå Strand.
I det fjerne kan vi tydeligt se silhouetten af skov- og naturparadiset Æbelø.

Vi beundrer de vævre svaler, der har travlt med at fange insekter til deres grovsultne småunger med de store gab.

Der er mange spændende fugle i området, så måske man en dag skulle bevæbne sig med en kikkert og kvalificeret ‘fuglekigger-tid”.

I dag falder vi mest i svime over udsigten til Æbelø, som vi besøgte på en fantastisk overnatningstur i sommeren 2020.

Æbelø under en bagende eftermiddagssol
  • Vi startede fra Fuglsang kl. 18
  • Nu er klokken 19:30 og det er tid til at vende retur til den parkerede bil
  • Vi har gået 8,5 kilometer
  • (Desværre må vi undvære isen i camping-kiosken, der lukkede allerede klokken 19. Dét må vi huske til næste gang!)
  • Til gengæld bliver det til den flotteste svømmetur i solnedgangen, da vi når tilbage til bilen og Fuglsang kl. 21.30

DAGENS RESULTAT (juni 2020)

17 kilometer
3 1/2 time
Pause på denne tur:
“Fugletårnet” ved Agernæs/Flyvesandet

OBS: Dette indlæg har fotos fra flere ture på strækningen
(august 2018, juni 2020, oktober 2020)