EVENTYR Fyn Odenseguide

CAROLINEKILDEN – en kongelig fornøjelse

Den hellige kilde ved Stavids Å i det nordvestlige Odense

Der var engang en dansk kronprins, der hed Christian Frederik og en kronprinsesse, der hed Caroline Amalie. De var ganske nygifte, da han i 1815 blev udnævnt til guvernør over både Fyn og Langeland. 

Mange hilsner fra Anne Sofie – Odenseguidepaaeventyr.dk

Parret flyttede ind på det fine, hvide slot i Odense. Her boede de indtil han blev Danmarks Kong Christian VIII i 1839.

Nogle gange fik de spændt heste for deres royale karet. De holdt af at køre langt ud på landet for at nyde den friske luft, naturen og hinanden.

Et af de steder som kronprinsparret yndede at besøge var helligkilden i Bispens Lund ved Stavids Å. Navnet kommer af, at området i lange tider hørte til Odensebispens jordegods.

I dag synes vi ikke at Carolinekilden ligger langt væk fra Odense centrum. Blot 5 kilometer. Men dengang i 1800-tallet var det langt, langt ude på landet. Herude lå blandt andet landsbyerne Næsby og Snestrup omgivet af marker og enge. I dag er området forlængst blevet omdannet til parcelhusområder med direkte adgang til den fantastiske natur ved Stavids ådal.

CAROLINEKILDENS HERLIGHED

I modsætning til byens beskidte vand, var det rislende kildevand rent og klart. Temperaturen var altid 7 grader, så det var friskt og køligt og dertil var det ualmindeligt velsmagende. Hvilken herlig kilde!

Man mente at vandet havde helbredende kræfter.

Dét kunne der tjenes penge på!

Der blev tappet vand til salg inde i byen. Og kilden i Bispens Lund var så velbesøgt, at der somme tider opstod en markedsplads med både handel og gøgl. 

Her er en Kilde ligesom ved Jægersborg Dyrehave, hvor
mange Mennesker i Midsommers Tid søge ud for at see og sees,
hvor man beværtes med Mad, Drikke, Musik, Dands og andre
Moerskaber, hvor man finder hele Flokke af fornemme og ringe
Odense Indbyggere
“.

Præsten og forfatteren L. M. Wedel sammenlignede omkring år 1800 kilden med den berømte Kirsten Piils kilde i Dyrehaven, nord for København. Dette var ganske enkelt en slags fynsk “dyrehavsbakke” for Odenseanerne.

Danmark er rig på gamle helligkilder. Spredt omkring i hele landet har der været omkring 600. I dag er flere tørlagte.

CAROLINE AMALIES KÆRLIGHED

Caroline Amalie kom hurtigt til at holde rigtig meget af dette idylliske og folkelige sted.
Det havde og har, sandelig også et hyggeligt skær af romantik over sig.

Og, mon ikke det var hendes begejstring der ansporede Christian Frederik til at istandsætte og forskønne den gamle kilde og de omkringliggende stier?

Da Caroline Amalie fyldte 35 år holdt han ovenikøbet en flot fest for hende ved kilden, der ved den lejlighed blev omdøbt og opkaldt efter hende.

DET STORE GAMLE ELMETRÆ

Ved Carolinekilde står i dag et stort, udgået elmetræ. Trækunstneren Allan Bo Jensen har udskåret motiver, der mindes Caroline Amalie og Christian Frederik kærlighed til stedet og hinanden.

Træet er udsmykket med både symboler og tekst.
Bemærk kongekronerne i toppen.

TID TIL EN PAUSE VED KILDEN

I området omkring Carolinekilden er der rig mulighed for at tilbringe nogle dejlige timer.

Der er borde og bænke, store væltede træstammer og forårsblomster i skovbunden, samt en bålplads hvor man kan hygge sig ved knitrende flammer (normalt er der brænde).

Hvordan finder jeg Carolinekilden?

  • Carolinekilden ligger umiddelbart nedenfor Rismarksbroen, der er en del af Odenses Ringvej 2.
  • Tarup: fra adressen Hjejlebakken 250, løber en cykel/gang-sti parallelt med Rismarksvej. Følg den første sti, der drejer til venstre og du er fremme ved Carolinekilden. Den store kunstneriske elm står ved stien.
  • Næsby: Fra det store vejkryds Rismarksvej/Bogensevej går en grussti ned i Stavids å-dal og videre over åen til Carolinekilden.