Odenseguide

CHOKOLADEMUFFINS BAGT MED ÆBLEMOS

cirka 20 eventyrlige chokolade-muffins

Lækre chokolademuffins bagt med æblemos og med eventyrligt meget chokoladesmag.

  • Bagt i et snuptag
  • Holder sig lækre længe (kan sagtens opbevares i køleskab)
  • Fryseegnede (kagerne ‘sætter sig’ og bliver konfektagtige ved optøning)
  • Er gode til vandreture (tages eventuelt med frosne, og tør undervejs)

INGREDIENSER

  • 1,5 dl. abrikoser (eller en god håndfuld)
  • 3-4 spsk. sukker – til abrikoserne
  • 0,5 dl. vand
  • 250 g. hvedemel
  • 75 g. kakao
  • 150 g. sukker/rørsukker – til kagen
  • 125 g. brun farin/puddersukker
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. natron
  • 3 tsk. vanillepulver (eller efter ønske – jeg elsker vanille og kan godt komme tll at tilsætte lidt ekstra i)
  • 1 tsk. salt
  • 2,5 dl. kærnemælk
  • 150 g. æblemos (gerne hjemmekogt af efterårets æbler/evt. fra frost)
  • 1 dl. olie (raps- eller god olivenolie)
  • 2,5 dl. brandvarm kaffe (gerne sort og stærk – jeg bruger instant)
  • 100-200 gr. hakket mørk chokolade (efter ønske)

FREMGANGSMÅDE

TÆND OVEN: 180 grader varmluftsovn (eller 200 grader almindelig ovn)

  • Hak abrikoserne med en kniv
  • Hæld abrikoser, vand og sukker i en gryde
  • Kog op og lad simre i cirka 15 minutter (hold øje med at vandet ikke koger væk – tilsæt eventuelt lidt mere)
  • Blend abrikoserne til en mos
  • Skål 1: Bland mel, kakao, sukker, puddersukker, bagepulver, natron, salt og vanille
  • Skål 2: Bland kærnemælk, blendede abrikoser, æblemos og olie
  • Brug en si til at sigte/drysse de tørre ingredienser i dejen.
  • Sigt de ‘melblandingen’ i den våde dej – lidt efter lidt/pisk jævnligt
  • Brug en elpisker til at røre dejen godt og grundigt sammen
  • Tilsæt den brandvarme, stærke kaffe lidt efter lidt – pisk gerne samtidig hvis muligt
  • Til sidst blandes den hakkede mørke chokolade i den færdige dej

FYLD MUFFINSFORMENE

  • Brug eventuelt en mindre kande til at hælde dejen pænt i muffinsformene
  • Dejen kan selvfølgelig også bages som en hel kage i en bageform/ildfast fad (husk at bruge bagepapir)

Bagetid: cirka 30 minutter (men, husk ‘BAGETRICKET’ og ‘PRIKKETRICKET’)

chokolademuffins bagt med æblemos

BAGETID-TRICKET:

  • Det er vigtigt at huske at alle ovne er forskellige. Hold derfor et øje på dine muffins i ovnen, især efter de første 15 minutter

PRIKKE-TRICKET

  • Efter 15 minutter
    Tjek muffins’ene ved hjælp af “prikke-tricket’
  • Tjek om kagen er gennembagt ved at prikke i den med en strikkepind, en spids kniv eller lignende.
    Der må ikke hænge alt for meget flydende dej ved. En lille smule er dog ok – kagerne må heller ikke blive for tørre.
  • Bag videre hvis der hænger for meget dej ved, eller hvis de skvulper under den tynde skorpe. Så er de ikke færdige!
    (brug eventuelt Sølvpapir-tricket)

SØLVPAPIR-TRICKET

Hvis muffins’ene har fast skorpe, men stadig er flydende/skvulpende indeni når du laver ‘prikke-tricket’, så læg et stykke staniol over kagerne og bag videre. Herved forhindrer man at de bliver brankede på toppen.

TA’ UD AF OVEN

Når muffins’ene er færdigbagte, tages de ud af ovnen og stilles til afkøling på en bagerist.

Drys med flormelis ved fin servering

chokolademuffins bagt med æblemos

Eventyrlige chokolademuffins bagt med æblemos

MINE YNDLINGSOPSKRIFTER

Du kan se flere af mine eventyrlige favoritopskrifter lige hèr